Защо пухът топли

Защо пухът топли

…или почти всичко за естествения гъши пух

Структурата на гъшия пуха е феноменална. Единичното пухче се състои от ултра-фини нишки с микроскопични разклонения, излизащи от неговия център. Практически, то не тежи почти нищо, но в същото време създава сложна триизмерна мрежа от микроскопични въздушни джобове. Когато тези пухкави облачета се комбинират с още такива, те създават масивна бариера от милиони микроскопични въздушни джобове. Следователно, те формират непробиваема изолационна бариера, която задържа топлината и ни я осигурява, когато имаме нужда от нея.

Пухът – в детайли

Структурата на естествения гъши пух, в детайли

Какво ни държи топло? Отговорът е кратък – Изключително фината структура на всяко отделно пухче!

Сила на насищане /Fill Power/

Един от най-силните показатели за качеството на пуха е неговата сила на насищане или плътност. Стандартизирано измерване на обема на запълване, което пухът осигурява.

Измерване на силата на насищане на естествения пух

Силата на насищане измерва обема на една унция пух. Това се измерва по следния начин: една унция/28. 35 гр/ пух се поставя в оразмерен цилиндър. Върху пуха се поставя диск, който тежи 68,4 гр.. Когато дискът слегне, компресираният обем, измерен в кубически инчове, е СИЛАТА НА НАСИЩАНЕ на пуха, а мерната единица е cuin. Когато говорим за сила на насищане 700, това означава, че пухът има обем от 700 куб. инча за една унция пух. Ние работим с пух, който е със 710 сила на насищане.

Структура на различните видове пух - от 550 до 900 cuin

Тегло на запълване /Fill Weight/

Или физическото тегло на пуха, който е използван за продукта. Измерваме го в грамове / или в унции/. Например, едно яке може да има тегло на запълване 300 гр.. Това означава, че теглото на пуха вътре в якето е 300 гр., независимо от силата на насищане на пуха. Знаейки и двата показателя на пуха /тегло на запълване и сила на насищане/ това ни дава солидна база за сравнение на сходни продукта. Яке с 300 гр. тегло на запълване и 700 сила на насищане на пуха, ще е значително по-топло от яке със същото тегло на запълване, но с 550 сила на насищане на пуха.

Често задавани въпроси за пуха

Каква е разликата между пух и перушина?

Сравнително изображение между пух и перушина

Въпреки че гъските имат и пух и перушина, това остава единственото общо между тях. Пухът е изключително лек, с триизмерна структура, задържаща топлината. Устойчив на компресия и бързо възстановява оптималния си обем. Перушината, от друга страна, е двуизмерна форма, разклоняваща се от централна рогова тръбообразна ос. Перушината има много ниски изолационни качества и съотношението тегло-топлина изобщо не може да се доближи до това на пуха.

Имаме ли сертификати, които да доказват качествата на пуха, който използваме за своите продукти?

От 2011 година работим изключително професионално с Down Creators, които единствени в България произвеждат и преработват висококачествен естествен гъши пух, сертифициран по европейски стандарти EN12131 /12934, както и по EN 12935.

Сертификати за качеството на пуха, Down Creators

Какви са характеристиките на пуха, който използваме, смесваме ли го с перушина?

Използваме възможно най-чистия и висококачествен пух. Използваме пуха, такъв, какъвто го получаваме от производителя Down Creators:
Съотношение пух/перушина – 90/10
Сила на насищане – 710

Антибактериален ли е пухът?

Пухът, който използваме, е специално обработен и сертифициран, че е антибактериален.