Инструкции за поддръжка

Как да се грижим за любимите си пухени "играчки"

…или как да се грижим за любимите ни пухени „играчки“

Как да съхраняваме

Не оставяйте якето или спалния чувал в компресационната торбичка, когато не ги ползвате. Не забравяйте да ги извадите, когато се приберете.

компресационна торбичка

Съхранявайте ги в гардероб или свободно сгънати в големи текстилни пликове, без никаква компресия, на сухо място, далеч от влага. По този начин се запазва фината структура на пуха и той не губи от изолационните си качества.
Тъй като знаем от колко голямо значение е правилното съхранение, предлагаме нашите продукти в специални памучни, текстилни торби за съхранение.

текстилна торба за съхранение МИЛО

Проветрявайте спалния чувал след употреба. Да не забравяме, че човешкото тяло отделя пот около 1/3 от литъра всяка нощ. Доброто състояние на външния и вътрешния плат на спалния чувал удължава живота му и повишава топлинния ефект.
Когато прибирате спалния чувал или якето в компресационната торба, просто го натъпквайте в нея бавно и равномерно като започнете от единия край, завъртайки торбата. Ако е необходимо помогнете си с коляно.
Перете спалния чувал само ако е наистина необходимо. Какво означава това? Ако е много мръсен, мирише лошо или пълнежът се е степал. Пухените якета и елеци перете когато се омазнят на участъците, които имат допир да кожата и когато започне да излиза повече пух.

Как да перем пухените изделия

Следвайте инструкциите за поддръжка, които ще намерите като етикет на самия продукт, но имайте предвид и долуизброеното.
Пране в пералня – Перете в пералня, на програма за деликатно пране, на не повече от 30ºС. Задължително без центрофуга! Желателно е да се използва специален перилен препарат за пух, който запазва по-дълго качествата на пуха. Ако използвате обикновен перилен препарат, добре е да изплакнете допълнително поне още веднъж, за да сте сигурни, че препаратът е изплакнат напълно.
Ръчно пране във вана – напълнете ваната с хладка вода/нито гореща, нито студена/, добавете от специалните детергенти/препарати за изпиране на пухени изделия. Накиснете чувала или якето, със закопчан цип, за около 60 минути и след това изплакнете обилно няколко пъти. Изстискайте водата с внимателен натиск на ръцете. Поставете върху плоска повърхност и с помощта на чиста кърпа, попийте първоначалните количества вода. Не е желателно да изцеждате чрез усукване.
Професионално пране – ако не разполагате с времето и пространството, или ако се страхувате, че няма да изпълните инструкциите точно, занесете чувала или якето на професионално пране – не на химическо чистене. Повечето перални вече предлагат тази услуга за пухени изделия, и цените са достъпни.

Как да изсушим пухените изделия

Преди да започнете процеса на сушене е препоръчително да премахнете първоначалната влага от спалния чувал или яке като го разгънете и притискате със суха и чиста кърпа няколко кратно, попивайки част от водата.

Разстелете чувала или якето навън, хоризонтално, върху широка площ /сушилка/, за да може да се отцеди качествено и да се избегне струпването на пух в някои от краищата. Желателно е периодично да притискате с чиста кърпа камерите, където пухът се е събрал на едно място, за да излезе събралата се вода .
1. Пълното изсъхване на пухеното изделие в топло време отнема между 2 и 5 дни, в зависимост от количеството и качеството но пуха. Желателно е, докато съхне, периодично да се разпухва с ръце за да не остава пухът на топки. След като се уверите, че дрехата или чувалът са напълно сухи, разтупайте с помощта на тупалка всяка камера. Преметнете на закачалка и оставете на слънце. В никакъв случай не прибирайте чувала в компресационната торба, веднага след смъкване от простора.
2. След първоначалното отцеждането на водата можете да продължите със сушенето в сушилня/с минимум 10 кг капацитет/. Уверете се, че в сушилнята няма горещи точки, които могат да увредят външния плат на изделието. Ако използвате сушилня, уверете се, че тя е настроена на не повече от 40º С. Закопчайте циповете и сложете две-три чисти топки за тенис, които ще разбият пуха и няма да позволят степването му. Повторете програмата за сушене толкова пъти, колкото е необходимо – до пълното изсъхване. Може да отнеме и над 3 часа.

Загуба на пух

За да може пухът в спалните чували и якетата да проявява уникалните си термоизолационни качества, важно е материите около него да са дишащи. Като резултат от това, най-фините пухчета може да намерят път през плата. Важно е да се знае, че загубата на пух не означава, че платът е повреден или е с ниско качество. Най-доброто, което можем да направим, когато видим, че пух е преминал през външната материя, но още не е излязъл напълно, е да го върнем обратно. Малката дупчица, която е направил, като си е проправял път навън, обикновено се възстановява и изчезва много бързо. Можем да помогнем като разтъркаме и леко размачкаме тъканта около нея.
Не издърпвайте пуха навън! В повечето случаи пухчетата са смесени и свързани помежду си. Ако извадите едно, ще го последва второ и т.н.. Това ненужно разширява дупчицата. Не съществува дишаща пухена дреха или спален чувал, които да нямат абсолютно никаква загуба на пух.
Загубата на няколко пухчета не означава, че продуктът е повреден. Дори и най-гъсто изтъканата материя има въздухопроводчета, за да бъде дишаща.
Грижете се добре за вашите пухени съкровища и те ще ви се отблагодаряват винаги, когато имате нужда от тях!